Den allmänna hälsan har tagit ett rejält kliv bakåt under hela 2000-talet. Mer än hälften av befolkningen är överviktiga och har alldeles för dålig kondition.

Övervikt och låg syreupptagningsförmåga ökar riskerna i samband med operativa ingrepp.

För att minska risken för komplikationer vid en operation erbjuds patienterna på Skånes Universitetssjukhus träning tillsammans med en Fysioterapeut minst 6 veckor innan det är dags att opereras

Projektet som är en pilot pågår under ett år och vänder sig till folk i riskzonen som behöver stöd för att komma igång med sin träning för att uppnå en hälsosammare livsstil innan operationen.

Inför träningstarten utför varje patient enkla tester för styrka och kondition. Resultaten från testerna avgör hur träningen anpassas för varje varje individ.

Träningen utförs sedan i entimmespass två gånger i veckan fram till operationsdagen. Projektet går under namnet Stark för operation.

Allt om vetenskap & Hälsa
http://www.vetenskaphalsa.se/ortopedi-testar-motion-infor-operation/


HÄLSA SVERIGE

Niclas Carlson
leg.kiropraktor
Hälsa Sverige

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se


TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se