Det är inte fel att ha minst ett durkslag hemma, så väl som ett par silar. Durkslag är smart då du kan använda det för att just hälla av pastavatten, men även för att sila bort vätskor från fast mat eller för att tvätta grönsaker. Men vad ska du då tänka på när du ska köpa dig ett durkslag?

Välja rätt material

Durkslag kommer idag i lite olika material. Bland annat finns de i rostfritt stål, plast och silikon. Rostfritt stål är vanligtvis det mest hållbara alternativet och tål höga temperaturer, vilket gör det idealiskt för att sila varma vätskor som kokande vatten. Plastdurkslag är lätta och prisvärda, men de kan bli missfärgade eller deformerade över tid. Silikondurkslag är flexibla och tar upp minimal förvaringsplats, men de är inte lika hållbara som rostfritt stål.

Hur stort durkslag behöver du?

Storleken på durkslaget är en annan viktig faktor du bör tänka på. Det finns idag många olika storlekar på durkslag. Det finns små durkslag som passar för en eller två portioner så väl som det finns stora durkslag som är lämpliga för att sila stora mängder mat. Innan du köper ett durkslag, tänk på vilka typer av rätter du vanligtvis lagar och välj en storlek som passar dina behov.

Vad för design ska durkslaget ha?

När det gäller design och funktion finns det också olika alternativ att överväga. Vissa durkslag har extra handtag eller fot för att underlätta användningen och för att hålla durkslaget stabilt över en kastrull eller skål. Andra har finmaskiga silar för att förhindra att små matbitar eller annat faller igenom.

Om du vill ha ett mångsidigt durkslag kan ett kombinerat durkslag och skål vara ett bra alternativ. Dessa durkslag har en avtagbar bas som kan användas som en separat skål, vilket gör dem idealiska för att servera sallader eller andra rätter.