Funktionell träning på balansplatta

Håll formen med funktionell träning!

8/5, 2013 kl. 08:25

Vi blir mer och mer stillasittande och skulle behöva röra på oss mer för att undvika övervikt, stelhet och andra problem med ”rörelseapparaten”. Men bara tanken på att lyfta en massa skrot på ett traditionellt gym eller springa 5 km kan kännas avtändande . Då kan det vara en tröst att det finns mer skonsamma sätt att hålla formen och gå ner i vikt med ett individuellt anpassat träningsprogram, så kallad funktionell styrketräning!

Anna Pettersson har öppnat AEP Gym på Norra Slottsgatan och är en av dem som erbjuder den här typen av träning. Funktionell träning handlar om att utveckla de viktigaste delarna av kroppen därför behöver träningen vara anpassad för olika individer. Det handlar om att skapa stabilitet och styrka runt ryggrad och ”inre kärna” för att minska skaderisken runt dessa områden. Träningsprogrammet kan innehålla en del styrketräning, men inte med tunga vikter. Stretching är bra om man sitter på kontor hela dagarna, vilket kan drabba höftböjarmuskeln som kan leda till problem med ryggen. Balansboll är ett viktigt hjälpmedel för att öva upp balansen. Genom att träna på ett instabilt underlag aktiverar kroppen fler muskler för att hålla balansen jämfört med om man att göra övningar på en plan bänk eller i en maskin.
- Man kan förenklat förklara det med att det handlar om traditionell styrketräning men i en moderniserad form, förklarar Anna Pettersson. Målsättningen är att förbättra smidigheten, styrkan och konditionen samt inte minst viktminskning.
Anna utformar ett individuellt träningsprogram som förändras ungefär var tredje månad för att dels höja nivån och dels för att anpassa träningsnivån till det uppnådda resultatet.
Funktionell träning fungerar för alla åldrar och på AEP Gym varierar åldrarna från 14 och upp till över 90 år! Man tränar på egen hand och för att ge möjlighet för träning på tider som passar en bäst är gymmet öppet från klockan 5 på morgonen och de flesta kvällar till klockan 9!

Denna artikel är publicerad på Hälsa Sverige - Hälsomagasinet där alla får vara med via SvenskPress.se.
Se villkor här »

Torbjörn Edlund

Torbjörn Edlund

Torbjörn Edlund Marketing Consultant

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2007-08-28

Jobbar som säljagent och skribent för Gestrike Media.
Säljagent: arbetar för att skapa avtal som är bra för båda parter.
Skribent: försöker skr... Läs mer

Kommentarer

Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!

Publicera

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Hjälp

Stäng