Att brottas med problem som beror på att vi ätit för mycket är ju på många sätt ett lyxproblem i den mer välbeställda delen av världen. Men det är ett problem som måste tas på allvar. Att överäta kan skapa matberoende, övervikt och ohälsa på sikt.

Ett sätt att tämja vår hjärna att inte ropa efter sött, fett och salt i för stora mängder är att fasta. Numera är fasta inte bara en trend utan ett sätt att leva för att må bra, och det med stöd i vetenskapen.

BLANDADE BUDSKAP – OCH HUR SKA MAN VETA

På många sätt har maten blivit vår nya religion och dieterna våra nya profeter. För hur ska man veta om man ska äta mellanmål eller låta bli mellanmålet? Hoppa över frukosten eller äta den största måltiden just då? Låta bli kolhydraterna och ja, vilket fett var det nu som var bäst? Profeterna predikar olika budskap.

Generellt kan man säga; alla dieter fungerar så länge man följer dem. Och att banta fungerar inte eftersom kroppen alltid kompenserar för kaloriförlust. Med tiden kommer du själv att komma på vad som passar dig bäst. Ja, lite som att bli din egen doktor och lära av egna misstag.

Det människor förr kände till av erfarenhet vet vi idag tack vare vetenskapen, det vill säga vi mår bra av att fasta, oavsett om vi använder oss av den periodiska fastan, vilket betyder att vi låter kroppen vila från mat mellan tolv och 18 timmar per dygn, eller om vi håller oss till flytande föda och kör en fastekur någon gång per år.

Är du utan mat i tolv timmar eller mer så infinner sig ett tillstånd som blir lite som en metabol strömbrytare. Kroppen kommer in i en fas där den städar och gör rent.

Fasta har i studier visat sig ge en sundare tarmflora, en starkare lever, bättre sömn, en piggare hjärna och en lugnare mage.

HUR BIBEHÅLLER JAG SYRA-BAS BALANSEN?

Oavsett anledning till att du vill åstadkomma en förändring – om det beror på att du är trött och hängig efter en lång vinter eller tänker göra något åt vikten så ska du börja försiktigt.

Starta med kosten, en bra idé är att följa tallriksmodellen. Det vill säga; halva tallriken ska bestå av grönsaker, en fjärdedel av proteiner och den återstående fjärdedelen av kolhydrater plus att du tillsätter fett som olivolja eller smör.

När du kommit in i bra vanor, eller om du redan har det, så prova att hoppa över en måltid. Det vill säga undersök möjligheten att må bra av periodisk fasta. Det är också ett sätt att bli av med sötsug och få bättre kontakt med hunger och mättnadskänslor.

FASTA LEDER TILL ÖVERSURNING I KROPPEN

Men tänk på att när du börjar fasta ökar syrabelastningen i kroppen eftersom kroppen producerar ketonkroppar, som är syror. När vi fastar får vi inte i oss tillräckligt med mat för att neutralisera överskottssyran och även fast vi äter uteslutande basisk kost så räcker det oftast inte.

I den bästa av världar kan vi upprätthålla en varierad och balanserad kost med färsk frukt och grönsaker. Men vi lever i ett modernt och stressigt samhälle där det är svårt att äta välbalanserat. Tiden räcker inte alltid till att förbereda rätt mat, många väljer ett snabbare alternativ med hel- eller halvfabrikat, vilket är mer ohälsosamt.

Syror är något som kroppen alltid producerar genom olika processer, men när man fastar kan ett överskott av syror produceras än mer, vilket gör att den så kallade syra-basbalansen ruckas.

Fasta leder oundvikligen till översurning, vilket också kan leda till hälsoproblem. Det kännetecknas avospecifika symtom som trötthet, koncentrationssvårigheter eller muskel- och ledbesvär.

Även om man inte fastar, kan ett tillskott som är basiskt göra nytta, speciellt om livet är stressigt, du äter oregelbundet och tenderar att slarva med att äta den nyttiga maten.

Det finns studier som visar att känslan av smärta är mer uttalad när kroppen är översyrad. Och om din fasta inte resulterar i viktminskning kan det bero på att ämnesomsättningen inte fungerar bra till följd av att kroppens syra-basbalans är ruckad.

VAD ÄR SYRA-BAS BALANS?

Syra-basbalansen är nödvändig för normala metaboliska processer som ansvarar för att säkerställa balansen mellan syror och baser i kroppen. Det är en viktig uppgift eftersom många olika faktorer kan sätta förhållandet ur balans. 

Alla metaboliska processer i kroppen styrs av enzymer och de är i sin tur beroende av att PH-värdet är normalt. Ett PH-värde är ett värde som berättar om koncentrationen av syra och baser i hela kroppen. En optimal nivå för PH-värdet är 7,4. Det är därför kroppen håller PH-värdet inom varje cell, i den omgivande vävnaden, i våra organ och speciellt i blodet.

Enkelt förklarat så kan man säga att syra-basbalansen ligger till grund för en normal metabolism (ämnesomsättning).

EXEMPEL PÅ BASISK MAT

Gröna grönsaker som gurka, spenat, kål, broccoli, selleri, avokado med mera räknas som basisk föda. De flesta frukterna är basiska, också citrusfrukter även om många tror att citrusfrukter är sura, men i kroppen är de basiska.

Dadlar och russin, nötter och frön, svamp, soja och tofu.

NÄR DU TÄNKER TA ETT BASISKT TILLSKOTT

Om du tillsätter en bra avvägd kombination av mineraler och spårämnen ökar det kroppens baskapacitet. Basica är ett exempel på ett sådant kosttillskott som kan användas i samband med både periodisk fasta och en ”vanlig” fasta. Men även vid tillfällen som hög stress, hård träning eller om du anser att du inte får i dig tillräckligt med näring via kosten.

Det basiska näringstillskottet innehåller en väl avvägd kombination av mineraler och spårämnen för att upprätthålla syra-basbalansen i kroppen. Mineralerna är organiska och bunden till citrat, vilket gör att kroppen tar upp dem på samma sätt som om du äter ekologiskt odlade frukter eller grönsaker. I nästan ett halvt sekel har forskningen intresserat sig för det basiska tillskottet, det finns därför många års dokumentation.

Texten syra-balansen är publicerad i samarbete med onlinetidningen Mandarin Media för ett friskare Sverige

Läs mer: Professorns tankar om syra-basbalansen syra-basbalansen.