Högkänslighet – en tillgång!
15/10, 2015 kl. 20:06Tycker du att du är känsligare än andra när det gäller oljud, starka lukter, sorlet på personalfesten? Då kan du vara högkänslig! Men var inte orolig, det är såna som du som bidragit till att vi människor överlevt i orostider, krig och annat elände. Leif Grytenius, själv högkänslig, föreläste om högkänslighet på Söders Källa den 14 oktober.
Leif minns striden med pappa om detta men kommer inte ihåg hur det slutade. Men sådana här händelser fick honom att fundera på om det var något fel på honom. Men det var inte förrän många år senare som han blev uppmärksammad på att han kanske var högkänslig!
– Det var först 2014 som jag klev ut ur högkänslighetsgarderoben efter att ha känt mig fel hela livet, berättade Leif Grytenius. Jag läste böcker om det och studerade det vilket ledde till att jag också började föreläsa om högkänslighet.
Det var den amerikanska forskaren och psykoterapeuten Elaine Aron började kalla det Högkänslighet eller HSP – Highly Sensitive Person. Som högkänslig eller HSP känner man sig starkare av sinnesstämningar, tar in fler intryck och bearbetar dem på ett djupare sätt.
Elaine Aron har listat 23 egenskaper (se bild) som kännetecknar högkänsliga och om minst hälften av dem stämmer in på dig så är du att betrakta som högkänslig.
- Elaine Aron räknar med att var femte människa är högkänslig, men det är ju inte konstigare än att var 10:e person är vänsterhänt, sa Leif Grytenius. Som högkänslig startar man i alla fall inga krig!
Även djur kan vara högkänsliga, Elaine Aron räknar med minst 100 djurarter, bland annat kaniner.
- Tänk er att en grupp kaniner kommer till ett fält där det växer kaningodis, sa Leif Grytenius. De våghalsiga störtar ut på fältet utan att tänka på rävar och andra faror medan de högkänsliga kaninerna stannar i skogsbrynet och skannar av omgivningen och om de vädrar fara så varnas de våghalsiga som kan sätta sig i säkerhet.
Har man högkänsliga barn måste man ta hänsyn till det som förälder och inte pusha på barnen när de tvekar inför något.
- Elaine Aron har listat de fyra mest karakteristiska sakerna och det är överstimulering, uppmärksamhet på små detaljer, emotionell mottaglighet och djup bearbetning, sa Leif Grytenius. Men man ser att den här noggrannheten och försiktigheten också bidrar till artens överlevnad.
Man kan också ha nytta av sin högkänslighet i yrkeslivet genom att man är noga med detaljer och att man kan anpassa sig till olika situationer och sinnesstämningar. Privat har man också en fördel av att kunna känna av hur andra personer mår.
I pausen uppmanades åhörarna at skriva ner sina frågor på lappar eftersom det är lättare att fråga anonymt. En av frågorna var om högkänslighet beror på arv eller miljö, men så långt har forskningen inte kommit än.
– Förmodligen finns det en ärftlighet, men miljön spelar också in, sa Leif Grytenius. Man får ju inte behandla sådana barn som jag blev behandlad, men mina föräldrar kände ju inte till det här och ingen annan heller på den tiden.
Vad ska man göra om man förstår att man är högkänslig?
– Ofta har man drabbats av dåligt självförtroende och dålig självkänsla och då är det otroligt viktigt att man får hjälp att bygga upp det, sa Leif Grytenius.
Som förälder kan hjälpa sina barn och öka deras självkänsla genom att koncentrera sig på person i stället för prestation. Exempel: i stället för att säga ”vad fort du kan springa” bör man säga ”vilka starka ben du har som kan springa så fort”.
Ett mycket intressant och trevligt föredrag som berörde ett 30-tal åhörare.
http://mirakelsmedjan.se/
Denna artikel är publicerad på Hälsa Sverige - Hälsomagasinet där alla får vara med via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!