Konsten med Konstterapi. Äntligen i Gävle!
26/1, 2009 kl. 19:22”Alla som har haft sömnproblem har blivit bättre sedan de började i konstterapi. De flesta har sovit dåligt i flera år. Vi vet numera att långvarig sömnbrist är grogrund för flera andra sjukdomar. Konstterapin kan användas även på många andra besvär. Därför är det oerhört inspirerande att, i samspel med klienten, få vägleda dem i deras skapande kreativitet. De aktiverar sina egna självläkande krafter och utvecklas. Jag blir själv förundrad många gånger över deras snabba och stora framsteg”, säger Ami Widahl, diplomerad konstterapeut.
Vad är det?
Konstterapin kan bestå av teckning, målning, modellering och konstbetraktande. Dessa kan varieras i det oändliga och anpassas helt individuellt, exakt till vad den enskilda klienten behöver. Det är alltså terapeuten som väljer och föreslår de övningar som är adekvata för varje individ. Vilka färger, former, teknik, motivval är läkande i den speciella situationen? Varje människa är helt unik., därför kan inga recept ges.
Det konstnärliga är verksamt i människan på olika plan. Man blir berörd själsligt, andningen påverkas, olika livsprocesser aktiveras , kroppsvärmen ökar och kreativiteten stimuleras. En förändring i bilden motsvarar en förändring i människans inre. Konstterapeuten tolkar ej eller analyserar orsaker osv. Det är själva den skapande processen som frigör läkande krafter i människan.. Hur det konstnärliga förvandlas till det terapeutiska kan bara arbetas fram i mötet mellan friska och sjuka processer och deras motsvarigheter i det konstnärliga.
Det är i den skapande processen, där de egna självläkande krafterna är verksamma.
Konstterapin är en tyst terapiform, under den skapande verksamheten talas det inte om några problem, endast om skapandet av alstret. Den personliga integriteten behålls på så vis.
Konstterapin ser här och nu och är framtidsinriktat. Det kan bara bli bättre!
Innan terapin startas har man ett långt vägledande samtal, där klienten kommer fram till vad den vill förbättra hos sig själv, vad den har problem med etc.
Klienten får skatta sina problem på en skala från 0-10 innan terapin startar , sedan efter 6 tillfällen och efter avslutad terapi. Dessutom görs en uppföljning 6 månader efter avslutad terapi. Statistiken visar entydigt på mycket goda resultat.
Diagram över praktikbaserad evidens, se min hemsida: http://www.amiwidahl.se
De flesta som kommer idag betalar privat men jag ser fram emot att få ett avtal med Gävleborgs Läns Landsting, så att människor ska kunna få konstterapi på ordination eller remiss och endast betala patientavgift.
Ett framsteg är att Försäkringskassan i Gävleborgs län, nu ersätter, efter ansökan, konstterapi 12 gånger, till att börja med, för personer mellan 19-29 år som har rätt till sjuk och aktivitetsersättning.
Konstterapin, som började praktiseras på 1920-talet i Arlesheim i Scweiz, är sprungen ur den antroposofiska visheten om människan.
Ami Widahl är diplomerad konstterapeut med 5- årig utbildning på halvtid. Utbildningen är ansluten till Europeiska Akademin för Konstterapi.
Ami har arbetat på bl.a.Vidarkliniken i Järna med konstterapi tidigare. Det är Nordens enda antroposofiska sjukhus.
När målning används i förebyggande syfte kallas den hälsomålning. Det sker då i grupp, utan de självskattande frågorna och utan de individuellt avpassade övningarna.
Välkommen med frågor. 070-2218539
Hemsida: http://www.amiwidahl.se
Några citat från klienter som arbetat med konstterapi:
”Anledningen till att jag sökte mig till konstterapin var att jag led av depression, ångest och sömnproblem.
Jag har sedan jag börjat med konstterapi blivit lugnare och mer harmonisk. Min självkänsla har stärkts och terapin har givit mig livslust och inspiration. Den skänker mig glädje och en möjlighet att vara kreativ utan prestationsångest.
Jag anser att det finns ett stort behov av konstterapi. Många människor lider idag av ångest och stressrelaterade problem. Vi lever i ett kravfyllt samhälle, och att hålla på med färg och form ligger ofta långt ifrån folks vardag. Konstterapin ger en möjlighet att skapa för skapandets skull utan krav på prestation.”
” Jag mår så mycket bättre allmänt och sover så bra efter att ha gått i konstterapi. Min man har märkt det och tycker även han att det är anmärkningsvärt.”
”Till skillnad från ett samtal där mina egna och andras tolkningar av kroppens och känslornas budskap ofta lagt hinder i vägen för klarhet ger färgen och formen möjlighet till en omedelbar beskrivning. Det uttryckta får vara oförvanskat och ger genom det både mig som klient och min vägledare något konkret att arbeta vidare med. Min personliga erfarenhet har också varit den slags befrielse det innebär att inte längre vara begränsad av egen okunnighet i fråga om hur jag skall komma vidare ur den låsta situation jag varit i. Att känna tillit till att en annan människas kunskap och förmåga att se vad vi tillsammans skall gå vidare med, i detta fall i bilden, hjälper mig att utvecklas. Mycket p.g.a. att det är bilden vi koncentrerar oss på och därmed förflyttar fokus vilket möjliggör en känsla av integritet kombinerat med total öppenhet.
I en tid som denna tror jag att var och en av oss, både du och jag, kan få många nycklar till oss själva om vi på ett smidigt och enkelt sätt kan smita förbi intellekt och omdömet en stund och finna ett sätt att uttrycka det vi egentligen känner. Det som verkligen är vi. Min erfarenhet är att konstterapin ger oss den möjligheten.”
”Konstterapin har hjälpt mig att fokusera och vara närvarande. Bilderna jag skapat ger mig ett lugn när jag ska sova. Efter åtta gånger sover jag mycket bättre och det påverkar ju hela livet.
Konstterapin ”rör om i det omedvetna” och bidrar till utvecklingen utan att man behöver utlämna sig. Konstterapin verkar utanför och bortanför tankelösningar.”
”När jag började på konstterapin var jag väldigt deprimerad och hade väldigt svårt att hitta lusten att göra något. Nu har jag jobbat med olika färger och tekniker och då har lusten kommit tillbaka. Jag har fått en möjlighet att, inte bara prata om mina problem, utan skapa något att vara stolt över. Nu har jag ansökt och kommit in på en designskola i Italien! Konstterapin har gett mig mycket glädje och jag rekommenderar den varmt!”
”Konstterapin ger mig ”andrum” från mitt sjukdomstillstånd. Jag får möjlighet att koncentrera mig på något ”friskt”. Konkret får jag möjlighet att se mina
svårigheter av hjärnskadan för att sedan kunna bearbeta sorgen och få möjligheter till rehabilitering.”
”Efter sex gånger i konstterapi känner jag något i mitt inre rum för första gången i mitt liv.”
”Efter två månader med konstterapi säger min man att jag verkar ha fått mer energi, tagit mer utåtriktade initiativ och visat mer livslust! Det stämmer.”
Denna artikel är publicerad på Hälsa Sverige - Hälsomagasinet där alla får vara med via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!