När jobbet är stressigt, vädret är kass och livet är allmänt tråkigt så får ofta också kärlekslivet lida, och då kanske det är en bra idé att krydda vardagsmaten med diverse afrodisiaka. Afrodisiaka är ämnen som sägs förhöja vår sexuella lust och de har i urminnes tider varit viktiga inslag i olika kulturer. Dagens marknad domineras av kemiska afrodisiaka som Viagra, men här snackar vi om rena råvaror som jordgubbar och senap. Fungerar de då? Tja, rent vetenskapligt är det svårt att säga att intag av exempelvis muskotnöt har någon större inverkan på den enskildes sexuella lust, men som med så mycket annat så kan det kanske påverka rent psykologiskt. Placebo-effekt, alltså.

Vissa afrodisiaka har fått sin betydelse i religiösa sammanhang och då ofta på grund av deras fallosliknande form (sparris, morot och banan) eller deras symbolvärde ur fruktbarhetssynpunkt (ägg och fröer av olika slag).
Ett annat slags afrodisiaka anses ha en faktisk kemisk påverkan på libido och fertilititet, såsom ostron som innehåller höga halter sädproducerande zink och choklad som är full av kärleksmolekylen fenyletylamin.
En tredje typ är de livsmedel som förknippas med lyx och som förmodligen fungerar som någon typ av maktmanifestation, vilket i sin tur skapar en erotisk stämning. Till denna grupp hör naturligtvis bl.a. champagne, hummer och tryffel.

Klassiska afrodisiaka är bl.a. ostron, tomater, pinjenötter, tryffel, choklad, kyckling, anis, sparris, mandel, avocado, bananer, morötter, potatis, koriander, hummer, fikon, vitlök, ingefära, honung, lakrits, senap, muskot, ananas, basilika, jordgubbar, ägg och vanilj. Man kan tro vad man vill om afrodisiaka, men något vet jag med säkerhet och det är att viss mat kan ha direkt motsatt effekt. Är man ute efter en romantisk kväll så ska man definitivt inte ladda upp med pommes frites, risberg, tjocka gräddsåser, pizza, stora brödmängder, stabbig äppelpaj, en stor skål med grillchips och en annan stor skål med lösgodis, för då blir det garanterat inga barn gjorda…

Lustfylld kycklingtallrik
2 personer såklart

2 stora kycklingfiléer
2 bakpotatisar
1 avocado
2 morötter
10 färska gröna sparrisar
1 ägg (helst sköldpaddsägg, men annars går det bra med vanliga hönsägg)
1 ½ dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2,5 dl lätt crème fraiche
2 tsk stark grovkorning senap
2 krm mald koriander
½ dl hackade mandlar
salt och peppar
1 tsk hel anis

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Skala potatisarna och skär dem i långa fina klyftor. Vänd potatisklyftorna i olivolja, anis och lite salt och lägg dem i en ugnsform med bakplåtspapper i botten. Stoppa in dem i ugnen ca 40 minuter före servering.
Gör såsen genom att koka ihop vatten, buljongtärning, crème fraiche, senap, koriander och hackade mandlar. Låt sjuda en liten stund och smaka av med salt och peppar.
Skär morötterna i långa stavar och koka dem i saltat vatten tillsammans med sparrisarna i ca 20 minuter. Lägg ägget i vattnet när det återstår 7 minuter av koktiden.
Skär kycklingfilén i långa stavar, vänd i salt och peppar och stek i stekpanna.
Skala avocadon och skär den i långa klyftor.
Lägg upp kyckling, potatis och grönsaker i en ring på tallriken och lägg en ägghalva i mitten. Ringla såsen i ringar runt tallriken.
Servera med ett mustigt rött vin och avsluta med ett par bitar riktigt mörk choklad…