Nya regler om sjukförsäkringen
28/9, 2008 kl. 23:59Hösten 1997 började antalet sjukskrivningar att öka kraftigt. Det finns ingen enskild orsak utan det var flera samverkande faktorer som tillsammans ledde till de ökade sjuktalen. Samtidigt skedde en förändring i arbetslivet och de största neddragningarna skedde främst inom offentlig verksamhet och drabbade i huvudsak kvinnor. Alliansregeringen har kommit fram till att det behövs en revidering av de aktuella lagarna och reglerna. Beslutet togs sedan av riksdagen.
Syftet med den nya lagen är att både effektivisera sjukskrivningsprocessen och öka möjligheterna för sjukskrivna att återgå i arbete. Det nuvarande arbetssättet med långa väntetider inom vården tillsammans med långa handläggningstider hos Försäkringskassan anses ha bidragit till att permanenta utanförskapet för många.
Dag 1-90
Under de första 90 dagarna bedöms om personen kan klara av sitt vanliga arbete, eventuellt efter någon form av anpassning.
Dag 91-180
Efter 90 dagar har man bara rätt till sjukpenning om man inte kan göra något arbete alls hos arbetsgivaren. Om det finns risk för att man inte kan gå tillbaka till arbetet före dag 181 kan man söka nytt jobb samtidigt som man har kvar både sjukpenning och anställning.
Dag 181-365
Om man inte kan gå tillbaka till arbetet efter 180 dagar fortsätter Försäkringskassan att undersöka om det finns något annat som den sjukskrivne klarar på arbetsmarknaden. Om bedömningen är att det finns andra arbeten som den sjukskrivne klarar av har man inte rätt till fortsatt sjukpenning.
Efter dag 365
Om man har en mycket allvarlig sjukdom kan man ansöka om ytterligare förlängning men då skall det handla om neurologiska sjukdomar, ALS, väntan på organtransplantation mm. Det finns då ingen tidsgräns och ersättningen under förlängningen är 80 procent. Det finns också möjlighet för andra men då är sjukpenningen 75 procent.
Summa sjukperioder
Om man arbetat kortare tid än 90 dagar (inklusive helgdagar) mellan två sjukperioder läggs perioderna ihop, vilket kan betyda att arbetsförmågan bedöms redan från början.
De nya reglerna börjar gälla den 1/1 2009 för den som blev sjuk före 1/7 2008. För övriga gäller de nya reglerna direkt.
Den tidsbegränsade sjukersättningen (gäller personer 30-64 år, sjukpension) upphör. De som redan är beviljade kan behålla sin ersättning för den perioden.
När det gäller rehabilitering har Försäkringskassan ansvar för samordning och bedömning av behovet, men inget ansvar för själva utförandet.
Mer info: http://www.forsakringskassan.se
Denna artikel är publicerad på Hälsa Sverige - Hälsomagasinet där alla får vara med via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!