Tidigare i år presenterade WHO en beräkning
av rökningens kostnader globalt till en kostnad motsvarande 9 000 miljarder svenska kronor per år.

I Sverige röker runt tio procent av befolkningen. Olika cancerformer där lungcancer är den sjukdom som skördar flest liv är tillsammans med hjärt- och kärlsjukdomar vanliga följdverkningar av tobaksrökning enligt Cancerfondens rapport.

Tobaksrökning kostar samhället 31 miljarder kronor om året, visar en ny rapport från Cancerfonden. Det motsvarar vad alla läkare och sjuksköterskor inom primärvården kostar tillsammans.

Kostnaden täcker sjukvårdskostnader, produktionsbortfall och kostnaden för informell vård där vårdar en anhörig i hemmet. Den totala kostnaden som rökningen kostar uppgår till 31 miljarder kronor varje år.

Rapporten från Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi i Lund som Cancerfonden beställt visar att kostnaden för rökning har ökat sedan Statens Folkhälsoinstitut rapport 2004 trots att andelen rökare har minskat.

En förklaring kan vara att fler sjukdomar nu säkert kan kopplas till rökning - ju mer man lär sig om tobaksrök, desto farligare visar den sig vara.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6707231

HÄLSA SVERIGE

Niclas Carlson
Hälsa Sverige
Leg.kiropraktor

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se


TRÄNA MED WEBCOACH HÄLSA
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovations-myndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014. http://www.niclascarlson.se