Slow food till Gävle – första mötet hölls i mars
8/4, 2009 kl. 11:41Det tog 20 år, men nu har den så kallade Slow Food-rörelsen börjat etablera sig i Gästrikland.
Ordförande Anita Hörstein: ”Det handlar INTE om långsamma kolhydrater som kanske en del tror.”
– Produktionsförhållandena ska också vara rättvisa, poängterade Anita Hörnstein när hon hälsade över 70 intresserade personer välkomna till första mötet på Gavle Central Konferens i slutet av mars.
Började i Italien
Rörelsen startade i Italien 1989 och har sedan dess fått många lokala avdelningar i flera länder.
I Sverige finns ett tiotal avdelningar. Sedan i januari alltså även i Gävle med en liten interimsstyrelse där Anita Hörnstein är ordförande.
– Vi ska vara en mötesplats mellan restauranger och lokala livsmedelsproducenter. Lokala kockar ska kunna tala direkt med lokala odlare och uppfödare – på det viset ökar förståelsen för varandras tankar och villkor, menar Anita Hörstein.
Hon tycker att vi konsumenter borde tänka ännu mer på kvalitet när vi handlar vår mat.
– Tyvärr har vi ofta fel fokus, vi jämför priser istället för kvalitet på råvaran.
Ta tillvara på lokala recept
En annan idé med Slow Food-rörelsen är att ta tillvara på regionala recept och tillagningsmetoder i en så kallad ark.
I den svenska arken finns hittills exempelvis kalvdans, upplandskubb och källarlagrad getost.
– Kanske kan bönaböckling bli Gästriklands första bidrag till arken, gissar Hörnstein
Bland åhörarna på Gavle Central Konferens i mars fanns såväl matintresserade privatpersoner som kockar, uppfödare, jordbrukare, återförsäljare och lärare från livsmedelsprogram.
Text & foto: GävleVeckan
Denna artikel är publicerad på Hälsa Sverige - Hälsomagasinet där alla får vara med via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!