Den 6-12 juni 2022 går VM i styrkelyft av stapeln i Sun City, Sydafrika. Sverige skickar en stark trupp – bland dem Eddie Berglund. "Strong-Eddie" som han kallas har en lång och gedigen tävlingskarriär bakom sig med flertalet världsrekord i både styrkelyft och enbart bänkpress, trots att han nyss fyllt 27 år.
Han har en förkrossande meritlista som junior och ungdom men att vinna senior-VM i styrkelyft har han tränat för hela livet och det är en titel han fortfarande saknar.
- Jag har tränat ett helt liv och jag har aldrig känt mig mer redo, för den här stunden, den här tävlingen, säger en förhoppningsfull Eddie dagarna innan avresa.

Senaste tävlingen för Eddie var SM i Piteå i mars, där tävlade han i en viktklass över ”sin normala”, dvs. - 74 kg och lyckades även där slå nytt svenskt rekord i totalen. Planen för VM nu är att återgå till -66-kilosklassen. Det är sannolikt sista gången vi får se honom i den klassen innan han ”växer ur den”.
I denna klass ställs han mot bl.a Tarinidis Panagiotis, en fransos som 2021 vann världsmästerskapet samt snuvade Eddie på guldmedaljen på senaste EM i december 2021 med enbart 2,5 kg. En annan stark konkurrent är amerikanen Jordan Joseph, som inte deltog senast när VM begav sig pga pandemin. Han har dock verkligen inte legat på latsidan med sin träning och ser ut att ha en riktigt bra form inför detta mästerskap så det lär bli en spännande utmaning för ”Stålpojken från Långshyttan” - och det är ju något han gillar.

Noterbart är att som en del av uppladdning inför världsmästerskapen så bygger Eddie ett timmerhus och spelar in en dokumentärserie för TV. P.g.a pandemin valde Eddie att förverkliga husdrömmen vilket innebar ett långt träningsuppehåll. VM 2021 öppnades upp spontant så fort restriktionerna blev mildare och Eddie tog då otränad ett VM-brons.
Nu är han alltså mer laddad och förberedd än någonsin och beger sig, revanschsugen och i toppform, två veckor i förväg till kampen om att bli starkast i världen.

Ur meritlistan:
Senior Europamästare styrkelyft
Juniorvärldsmästare Styrkelyft
Ungdomsvärldsmästare Styrkelyft
Seniorvärlsmästare i Bänkpress
7 stycken gällande världsrekord

För mer information om kommande VM i Sydafrika
Eddie Berglund
Tel: +46-762790987
E-post: strongeddie@outlook.com
www.strongeddie.se

Om dokumentärserien:
Bengt Säll
Tel: 070-308 53 43
E-post: dalavision@telia.com

Info om nästa tävling:
Styrkelyft VM
Sun City, Sydafrika
7 Juni kl 19.00 (Svensk tid)
- 66 kg Senior
Följ webbsändningen på www.strongeddie.se