Enligt Försäkringskassan är stress den vanligaste orsaken till sjukskrivning. Andelen psykiska sjukdomar motsvarar 40 procent av alla sjukfall.

Av diagnoser är akut stressreaktion vanligast. Mellan 2012 och 2014 ökade pågående sjukfall i psykiska diagnoser med nästan 50 procent. Antalet personer med akutstressreaktion ökade med 60 procent.

-Fysisk aktivitet har en förhållandevis god effekt i jämförelse med antidepressiva mediciner på tillstånd som orsakas av stress och psykosocial ohälsa.

-Samtidigt saknas utbildad personal på moderna gym och träningsställen med rätt utbildning och god insikt i problemet. Det i sig är ett stort problem.

Flera utbildningar till personlig tränare innefattar några dagar eller några veckors utbildning och täcker inte träning som är anpassad för stressrelaterad ohälsa.

På Hälsomässan Fit for Life Weekend efterfrågade Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap en helt ny yrkeskategori med högskoleutbildad personal som kan vägleda stressade, äldre och skadade i deras träning.

Att träna redan frälsta yngre och friska personer är något annat än att anpassa träningen för människor som lider av stressdiagnos som sällan, aldrig eller ogärna tränar eller går på gym.

Att professor Michail Tonkonogi anser att det är av stor vikt att det skapas en ny kategori av hälsoarbetare som är inriktade på dem som inte är ungdomar längre beror på att han tror på träning som medicin. Han pekar ut stressrelaterad ohälsa som det största hälsoproblemet.

Samtidigt menar Tonkonogi, och stödjer sig på en lång rad studier, att särskilt designad konditionsträning och styrketräning, gärna i kombination, är lika bra som både piller och psykoterapi mot ångest, depression och stressrelaterad ohälsa.

Likadant är det med övervikt och fetma, enligt Tonkonogi. I sin bok ”Träna bort övervikten” refererar Tonkonogi till SBU-rapporten ”Mat vid fetma” och skriver att det inte finns någon diet som kan ge varaktig viktminskning.

http://www.sbu.se/sv/publikationer/SBU-utvarderar/mat-vid-fetma-/

Man måste lägga till styrketräning, som ökar den basala ämnesomsättningen, och högintensiv intervallträning, som ökar antalet mitokondrier och därmed kroppens kontinuerliga fettförbränning.

Någon måste inspirera vanliga människor att träna på rätt sätt, inte bara då och då, och det måste handla om livslång träning och frågan som Tonkonogi ställer sig är vem eller vilka som ska hjälpa stressade, överviktiga och äldre personer med anpassad träning för hälsans skull

HÄLSA SVERIGE

Niclas Carlson
Leg.kiropraktor
för Hälsa Sverige

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH -en personlig tränare på nätet
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005, Strength & Conditioning coach för IFAF World Team, Världslaget i amerikansk fotboll sedan 2010 och fungerat som utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. 2018 öppnar Niclas Carlson en ny verksamhet för förebyggande friskvård och rehabilitering för företag på Teknikparken i Gävle. Hemsida http://www.niclascarlson.se

https://www.svd.se/vi-behover-en-ny-sorts-personliga-tranare