Vitlök och förkylning

Vitlök är känt för sina förmågor att både förebygga och lindra förkylningar. Det finns många belägg som antyder dess effektivitet i att hjälpa personer med förkylningar. Det bör noteras att majoriteten av forskningen har fokuserat på kosttillskott med koncentrerad vitlök istället för färsk vitlök. Det innebär dock inte att naturlig vitlök är verkningslös; du kan fortsätta att inkludera den i din kost medan du även satsar på att äta vitlökskapslar. Dock ska du aldrig ersätta naturlig mat med kosttillskott.

Boosta mmunförsvaret

Om du ofta lider av förkylningar kan det vara värt att öka ditt intag av vitlök i kosten för att stärka ditt immunförsvar. Studier har visat att vitlök kan påverka hur kroppen reagerar på förkylningar. Vitlök kan påverka frisättningen av cytokiner i kroppen, vilka kan vara positiva för immunsystemet.

Varför inte njuta av både fördelarna och smaken av vitlök samtidigt genom att inkludera den i din mat?

Antibakteriell effekt

Vitlök kan stärka immunförsvaret på flera sätt. Allicin, en förening som finns i vitlök, har antibakteriella egenskaper som hjälper kroppen att bekämpa bakterier och ger ditt immunförsvar extra stöd. Vitlök har fler fördelar än så.

Sänka blodtrycket

Hjärt- och kärlsjukdomar är en av de vanligaste dödsorsakerna, både i Sverige och globalt sett. Forskningen har ägnat stor uppmärksamhet åt detta område. Studier har visat att höga doser av vitlökstillskott kan sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck. Om du har högt blodtryck bör du dock rådfråga en läkare istället för att självmedicinera med vitlök.

För dem utan hjärtproblem kan vitlök fortfarande vara fördelaktig. Det finns indikationer på att vitlök inte bara kan sänka blodtrycket hos personer med högt blodtryck, utan också hjälpa till att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Vitlök har även visat sig kunna bidra till att förebygga andra sjukdomar.