Att ha tillbringat över tio år som en obesegrad svensk och nordisk mästare inom kroppsbyggning gav mig inte bara fysisk styrka utan också insikten om vikten av en hälsosam livsstil. Mina egna erfarenheter som idrottsman har format min syn på välmående, och nu, i min roll som föreläsare och träningsentusiast, strävar jag efter att dela med mig av denna kunskap till så många som möjligt.

I min senaste föreläsning, "Det är aldrig försent att ta en fajt", tar jag med deltagarna på en resa mot bättre hälsa och motverkar demenssjukdomar. Genom att demonstrera enkla träningsmoment med gummiband och lyfta fram betydelsen av hälsosamma matvanor och social interaktion, visar jag att det finns konkreta åtgärder som kan vidtas för att förebygga demens.

Men kampen mot demens är bara en del av det större uppdraget att främja välmående och hälsa. Att vara frisk handlar inte bara om att undvika sjukdom, utan också att njuta av livet fullt ut. I mina föreläsningar betonar jag vikten av balans i livet och att ta hand om både kropp och själ.

För mig handlar välmående om att hitta glädje och mening i vardagen. Det handlar om att vara aktiv, både fysiskt och mentalt, och att skapa meningsfulla relationer med andra. Genom att uppmuntra deltagarna att ta små steg mot ett hälsosammare liv, vill jag inspirera dem att leva sina liv till fullo och inte låta sig begränsas av rädsla för sjukdom eller åldrande.

Som hälsoentreprenör är jag övertygad om att vi alla har makten att förändra våra liv till det bättre. Genom att ta ansvar för vår egen hälsa och välmående kan vi inte bara förebygga sjukdomar som demens, utan också öka vår livskvalitet och livslängd.

Men för att uppnå verklig förändring krävs det att vi arbetar tillsammans som samhälle. Det handlar inte bara om individuella val, utan också om att skapa en miljö som främjar hälsa och välbefinnande för alla. Det kräver politiska åtgärder och investeringar i hälsofrämjande program och tjänster.

Jag tror på kraften i gemenskap och samarbete. Genom att inspirera och stödja varandra kan vi göra verklig skillnad för oss själva och för kommande generationer. Det är dags att ta en fajt för vår framtid och för ett samhälle där hälsa och välmående är en självklarhet för alla.

Så låt oss tillsammans kämpa mot demens och för ett hälsosammare och lyckligare liv för oss alla. För det är aldrig för sent att ta en fajt!

Ulf Bengtsson
Senior elitidrottsman och serieentreprenör
Grundare av gymkedjan WorldClass

Kontakt och bokning av föreläsningar och träningsseminarium:
https://saj.se/talare/ulf-bengtsson/

Källa: https://www.socialstyrelsen.se/om-socialstyrelsen/pressrum/press/socialstyrelsen-risk-for-demens-kan-paverkas/?fbclid=IwAR3WM1uT9fg4uIBr7qSyYWvLQIsofly3LPx0r_OLXmSN5hsMRJRnDrdOK70